Családi ház tervezés, építés elfoglalt embereknek

Családi ház tervezés és biztonságos kivitelezés azoknak, akik szeretnének, de nem tudnak a kőműves sarkában állni!

Tervezés gyors infók

Tervezés kompletten

A tervezési munkát az első vázlattervtől a részletes kiviteli tervekig bezárólag, kompletten elvégezzük, a tervezési program és az egyeztetések alapján. Az tervek elkészítéséhez megfelelő saját és társtervezői létszám áll rendelkezésre, ésszerű határidővel tudunk tervezési munkát vállalni. Szoros együttműködés van az építész, statikus, gépész, elektromos tervező kollégáink között.

 

Bejelentési terv, egyszerű bejelentéses eljárás

Jelen idő szerint a legtöbb családi ház ún. bejelentéses eljárásban építhető meg, azaz el kell készíteni a tervdokumentációt, de arra „pecsét” nem kerül, és nincs engedélyező határozat. A bejelentést az e-építési naplóban kell megtenned, vagy megbízhatsz közvetlenül minket is a tervdokumentációk naplóba töltésével.

 

Mikor lehet az építést elkezdeni

Ha megtörtént az e-naplóba való tervfeltöltés, és a napló készenétbe lett helyezve, azaz a hatóság is látja, és visszaigazolta, akkor 15 nap várakozást követően már lehet is építkezni.

 

Milyen tervekre van szükség

A tervek egy része jogszabály által előírtan kötelező, ezért szükséges, a másik része pedig a minőségi és színvonalas kivitelezési munkához elengedhetetlen. Ezeket javasoljuk  minden esetben elkészíteni, és a tapasztalat az hogy megrendelőink el is készíttetik azokat.

 

Mit kell az e-naplóba feltölteni

Ezt itt nem részletezném, de röviden annyit, hogy minden, jogszabály által előírt tervet. Ez a gyakorlatban több, mint amit régebben engedélyezési tervnek hívtak, de az ideális kiviteli terveknél kevesebb anyag. Itt az építészkamara iránymutatása hogy milyen tervekre is van szükség.

 

Tervezési program felvétele

Ez már a tervezési folyamat része, amikor pontosan átbeszéljük, írásban rögzítjük az igényeidet. Kíváncsiak vagyunk az elképzeléseidre, továbbá vannak írásos segédleteink, gondolatébresztő fotóalbumaink is az ötleteléshez.

 

Vázlatterv, látványterv készítés

Az igényeid alapján, a tervezési programra támaszkodva készítünk egy vázlattervet, melyet közös megbeszélések alapján továbbfejlesztünk, alakítunk. Hogy jól látható legyen, milyen is lesz az új otthonod, 3 dimenziós ábrákat, látványterveket is készítünk. A vázlatterveket közösen gyúrjuk készre, míg ki nem alakul az áhított otthon alaprajza. Ez az első tervezési fázis, melyre 100% pénzvisszafizetési garanciát vállalunk a szerződésünkben foglaltak szerint.

 

Részletes kiviteli tervek

A jogszabályok szerint az egyszerű bejelentésnek egy tervdokumentáció e-naplós feltöltésével teszünk eleget. Ez a tervdokumentáció részletesebb, mint egy korábbi „engedélyezési dokumentáció”, ugyanakkor a jogszabály szerint egy kisebb léptékű tervvel is meg lehet felelni az előírásoknak. Gyakorlatunkban a jogszabályi megfelelésen túl a biztos és profi kivitelezhetőség is cél, ezért több és részletesebb tervlap készül, nagyobb méretben, léptékben.

 

Lépésről lépésre a tervezéstől a kivitelezésig

Pontokba szedve álljanak itt a lépések, hogy látható legyen a folyamat

 1. Megválaszolod a 61+1 pontból álló kérdőivet, melyet regisztráció után mailcímedre küldök
 2. Mailen vagy telefonon konzultálunk
 3. Készítek neked egy tervezési ajánlatot
 4. Ha kérdésed van, megbeszéljük
 5. Bekérem tőled a pontos adatokat a szerződéshez
 6. Küldök egy személyre szabott szerződéstervezetet
 7. Személyesen találkozunk, aláírjuk a szerződést
 8. Küldök egy díjbekérőt a vázlattervi fázisra
 9. Összeállítjuk a tervezési programot
 10. Ha szükséges, földmérővel felmérjük a telket
 11. Elkészül az első vázlatterv, beszélgetünk róla
 12. Kialakul egy véglegesíthető alaprajz
 13. Készítünk egy előzetes költségvetést a vázlatterv alapján
 14. Lezárjuk a vázlattervezést, elkezdjük a bejelentési tervek kidolgozását
 15. Ha szükséges, készíttetünk talajmechanikai fúrást, talajvizsgálatot
 16. Eközben a műszaki részleteket is egyeztetjük
 17. elkezdjük az elektromos, statikus és épületgépészeti tervek elkészítését
 18. kérek tőled egy meghatalmazást az e-napló nyitáshoz
 19. Az elkészült bejelentési tervet feltöltjük az e-naplóba
 20. Befizetjük a napló díját, és készenlétbe helyezik a naplót
 21. A banki ügyintézés, CSOK igénylés megkezdhető
 22. Készítünk egy részletes költségvetést, és szerződés tervezetet adunk a biztonságos szerződéshez
 23. Műszaki ellenőrzésre is felkérhetsz
 24. 15 nap várakozási idő után el lehet kezdeni építkezni
 25. a részletes kiviteli tervek is feltöltésre kerülnek az e-naplóba a kivitelezés megkezdése előtt

 

 Mit lehet a telekre építeni, a beépítési lehetőségek vizsgálata

Egyre többen kérik telekvásárlás előtt a segítségünket, annak érdekében, hogy valóban olyan telket vegyenek, ami megfelel a céljaiknak. Volt rá példa, hogy nem vásárolták meg a kiszemelt telket, mert az elképzelt házat a jogszabályok, esetleg a tájolási elképzelések miatt nem lehetett volna felépíteni. Olcsóbb előre tájékozódni vásárlás előtt!

 

Telekvásárláshoz információk, segítség

Egy telekre megannyi szabály vonatkozik, és ezt nem minden esetben tudja az eladó, vagy az ingatlanos elmondani. Sok korlátozás nincs a tulajdoni lapra felvezetve, így például az örökségvédelmi kötelezés sem, azaz lehet, hogy több százezeres vagy milliós tétellel kezdődik a kivitelezés. Esetleges birtokhatárrendezés, utcarendezés, tervezett kisajátítás befolyásolhatja a későbbi tervezést. Mindezt meg lehet előzni egy szakszerű informálódással a telekvásárlást megelőzően. Ebben is állunk rendelkezésedre!

 

Konzultáció tervezési, kivitelezési, építési témákban

Megannyi kérdés felmerülhet, mielőtt dönteni szeretnél. Mailen is szívesen válaszolunk a felmerült kérdésekre, ránézünk akár a kiszemelt telekre a Google térképén. Ezért konzultációs díjat sem számítok fel. Ha további kérések lennének, és személyes találkozón folytatnád a beszélgetést, szívesen látunk irodánkban! Ebben az esetben konzultációs díjat számolunk, és igyekszem minden kérdésre válaszolni. Adott esetben utánanézek dolgoknak, és mailen elküldöm az információkat. Tervezési szerződés megkötése után nem számolunk konzultációs óradíjat. Egy konzultációs óra 60 perc, melynek díja 24.500Ft+27%áfa.

 

Közel nulla , passzívház, alacsonyenergiafelhasználású épület, azaz az energetika

Ezek sokszor összekuszálódó fogalmak. Először is: nem lesz kötelező 2020-tól passzívházat építeni! Másodszor: de nagyon is megéri! A ”közel nulla” energiaigényű épület sokkal többet fogyaszt, mint gondolnád, ezért érdemes az energiafogyasztást minimalizálni. Ez egyébként a komfort szempontjából is hasznos, sokkal kellemesebb egy kis energiaveszteségű épületben lakni! Az alacsony energiaigény tudatosan tervezhető, és nem csak pénz kérdés!

Megrendelőink jellemzően energiahatékony épületeket szeretnének építeni, mi magunk is ebben szereztünk jártasságot. Ezért igyekszünk minél kisebb energiamennyiséggel üzemelő épületet tervezni, melynek végleges energiahatékonysági szintjét veled optimalizáljuk, az energetikai számítások, pénzügyi lehetőségek, egyéb igények alapján. Így a tervezett épület lehet akár passzívház, alacsonyenergiás épület, vagy közel nulla energiaigényű épület.

 

Fűtési megoldások

Egy jól kitalált épületben egy egyszerűbb gépészeti megoldás is tökéletes komfortot tud biztosítani. Nem cél az épületek túlbonyolítása. Manapság mégsem könnyű a választás, hiszen több energiaforrás, műszaki megoldás, vagy gépészeti rendszer közül lehet vagy éppen kellene választani. Megrendelőink döntöttek már talajkollektoros vagy éppen levegős hőszivattyús rendszer mellett, de építettünk infrafűtéses megoldásokat is. Épületeink döntő többségében beépül a központi komfort szellőzőgép, hővisszanyerős kivitelben. Nem rendszer mellett köteleződtünk el, hanem megrendelőink komfortja mellett!

 

Ablakok, nyílászárók, üvegezési megoldások

Egy épület legyen világos és napfényes, és télen se fázzunk benne! Ez jól tájolt ablakokkal megvalósítható. Ha jó a tájolás, élhető az alaprajz, akkor a nyílászárók energetikailag is hasznára lesznek az épületnek. Jól megválasztott ablakok hasznára vannak nem csak az épületnek, az energetikának is, ezért az ablakok méretét, tájolását számításokkal optimalizáljuk.

 

Építőanyagok energiatakarékos épületekhez

Tervezői és kivitelezői tapasztalatunk alapján téglából, fából, vasbetonból, méretezett EPS, polisztirol, cellulóz hőszigetelésekkel lehet jó házat építeni. Az alkalmazott műszaki megoldásokról, javasolt műszaki tartalomról itt egy áttekintő táblázat. Egy építőanyag természetes mivolta nem garancia lakókomfortra, sokkal inkább a gondos tervezés. Egy téglaházban is lehet penész vagy hőhíd, hiába téglából épült! Mindezt a tervezői gondosság és tapasztalat meg tudja előzni, éppen ezért ebben is számíthatsz ránk!

 

Anyagmennyiségek kiszámítása

A kiviteli tervek alapján mennyiségszámításon alapuló költségvetést is késztünk. Ez a költségvetés szakemberek számára pontosan leképezi ez épületet. Ez annyit jelent, hogy egy felkészült kivitelező szakember akár pontos kivitelezési árajánlatot is tud adni, gyorsan és egyszerűen. A költségvetés azonban nem „bevásárlólista”, ennek alapján egy kereskedő nem fog megfelelő árajánlatot adni.

 

Műszaki ellenőr, műszaki ellenőrzés kivitelezés közben

Dönthetsz úgy is, hogy a kivitelezés során műszaki felügyeletet kérsz az építkezésre. Ez egy olyan mérnök lehet, aki rendelkezik műszaki ellenőri képzettséggel, gyakorlattal, és regisztrációval, továbbá nem érintett a tárgyi  kivitelezésben. Ha a kivitelezéssel is megbíznál, akkor műszaki ellenőrzésre  mást kell felkérjél. Ha úgy döntesz, hogy más céggel kivitelezteted az épületet, miután megterveztük neked, akkor a műszaki ellenőrzést, akár projektelőkészítéssel, vállalkozó kiválasztással együtt ránk bízhatod.

 

Tervezői művezetés, kötelező tervezői művezetés egyszerű bejelentéses eljárásban

A tervedet nem csak elkészítjük, hanem a megvalósításban is közreműködünk, akkor is, ha Te egy másik céggel építtetnéd fel a házadat. Tervezőként ott leszünk a folyamatban. Ezt jogszabály is előírja, ez a kötelező tervezői művezetés. Ha a kivitelezést nem mi végezzük, ennek a munkának díja van, mivel legalább hat alkalommal ki kell mennünk a helyszínre. A látogatásokról fotódokumentáció, és feljegyzés készül javaslatokkal, észrevételekkel.

 

Felelős műszaki vezető, felelős műszaki vezetői tevékenység a kivitelezés során

Felelős műszaki vezetői jogosultsággal rendelkezünk, azaz a megtervezett épületek kivitelezésére saját képzettségünk és gyakorlatunk alapján jogosultak vagyunk, és azt saját felelősségünkre végezhetjük is. Ez nem azonos a felelős műszaki ellenőrzéssel! Minden kivitelezőnek kell, hogy legyen legalább megbízásos alapon felelős műszaki vezetője, aki valóban felel az elvégzett munkáért minden értelemben!

 

Szerződés tervek elkészítésére


Tervezési feladatra külön szerződünk, mely során több lépcsőben szolgáltatjuk a terveket, mint vázlatterv, egyszerű bejelentés dokumentációja, és részletes kiviteli terv. Itt meg lehet tekinteni a szerződéstervezetet.

 

Szerződés kivitelezésre

Kivitelezést is vállalunk, elsősorban saját tervezésű, passzívház szintű épületeink esetében. Fontos tudni, 2019 évi kivitelezési kapacitásunkat szinte teljesen lekötöttük már. Tanúsított passzívházat Székesfehérvár vagy vonzáskörzetében egyelőre még tudunk vállani 2019 évi szerkezetkész befejezéssel.

 

ÁFA mértéke

Az áfa mértékét az ügylet idején érvényes jogszabály szerint kell kiszámítanunk. A tervezésre jellemzően 27% az áfamérték. Egyes építészettel kapcsolatos szolgáltatásainkat tudjuk áfa nélkül, KATA-s számlával is számlázni. A kivitelezési munkák áfája egyszerű bejelentéses családi ház legalább szerkezetkész szintig történő generálkivitelezése esetén 5%, 2019 dec. 31.-ig.

 

Mennyibe kerül a tervezés

A tervezésre részletes ajánlatot adunk. A tervezés több fázisból áll, ezekre akár külön is lehet szerződni. Egy részletes kiviteli tervet is tartalmazó tervcsomag 5-7%-a az épület bekerülési költségének. Ezért egy passzívház minősítésre is alkalmas épület teljes tervdokumentációját tudjuk adni. Az épület méretétől függően 1,5mFt-6,5mFt-ig terjedhet a tervezés költsége. Az árak vizsgálatánál jó tudni, hogy több millió forintot is meg tudunk takarítani a kivitelezési tapasztalatból merítve úgy, hogy közben az épület energiahatékonyabb is lesz! Egy kisebb élőmunkaigényű , gyorsabban építhető lemezalap, vagy egy előregyártható tetőszerkezet sok pénzt visszatesz a zsebedbe!

 

Mennyibe kerül majd a kivitelezés

A kivitelezés költsége jelentősen megugrott a CSOK és az 5%-os áfa hatására, továbbá a sokéves pangás alatt elmaradt áremelések is egyidőben történtek meg az építőanyagpiacon. Az áfa nélküli építési költségeket 330eFt-tól 430eFt-ig lehet kalkulálni, a falak nélküli, azaz nettó alapterületre vetítve. A közművesítés, kerti építési munkák külön számolandók még. Miért áfa nélküli adatokat adunk meg? Egyrészt azért, mert egy áfatörvény módosítás jelentősen belekavar a számokba, másrészt az átvett áfát befizetjük a költségvetésbe, tehát azzal nem is számolhatunk.

 

Hol vállalunk tervezési munkát, kivitelezést, akár mindkettőt

A cég központja Székesfehérvár, ezért a kivitelezési munkát Székesfehérvár körzetében, Velencei tó körül, továbbá Budapest budai oldalán vállalunk. Számításba jöhet még a Balatonpart is, Zamárdi és Balatonalmádi között, Veszprémig. Passzívháztervezést egész Magyarország területén vállalunk, a hozzátartozó tervezői művezetéssel.

 

Tervezésnél milyen határidőkkel kell számolni

A tervezés több fázisú folyamat. Az e-naplós bejelentésig rendszerint 4 hónap alatt jutunk el a szerződéskötéstől. Egy véglegesített vázlattervhez 2 hónap alatt szoktunk eljutni, kb ez a félideje az e-naplós bejelentésnek. Ha van egy naplófeltöltésre alkalmas terv, onnan még kb 2 hónap, hogy az elektromos, statikus, és épületgépész tervek is teljesen elkészüljenek.

 

Kivitelezésnél milyen határidőkkel kell számolni

Egy családi ház felépítése kb 8 hónap, amennyiben a beszállítói, gyártói kapacitások nincsenek kifeszítve, és normális működésről beszélhetünk. A 2016-ban bevezetett rendelkezések hatására az egyre jobban leterhelt építőipar sajátosságait is figyelembe véve a 12 hónapos kivitelezés is teljesen normálisnak mondható, különösen, ha az jó minőségben történik. Most, 2019 januárjában elmondható, hogy mi 2020 tavaszáig szinte teljesen be vagyunk táblázva, új kivitelezéseket legkorábban 2019 őszén tudunk indítani. Ezek a lehetőségek is folyamatosan telnek be, ahogy az új tervezési igények beérkeznek. Sokan már elve úgy keresnek, hogy 2020 –ban szeretnének építkezni, tehát várható, hogy az alacsonyenergiás és passzívházakra az igény a következő években is folyamatos lesz!

 

Légtömörségmérés

Minden épületünket szigorúan ellenőrzök akár kivitelezzük, akár csak a tervezéssel bíztak meg. Nálam is szigorúbb a légtömörségmérési eljárás, amikor az épület tömítettségét légnyomással és vákuumozással ellenőrizzük. Ez az ún. blower-door eljárás. Szigorú építésvezetés az előfeltétele, hogy egyáltalán értékelhető eredményt kapjunk. Ha megmértük a házat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó volt  a kivitelezés. Németországban az óránkénti legfeljebb 3x-os légcsere a minimális követelmény, passzívházaknál ugyanez legfeljebb 0,6. A tervezett és elvárt légtömörségi értéket szerződésben rögzítjük.

 

Passzívház szint elérése

Bármely tervezést úgy kezdjük el, hogy a lehető legenergiahatékonyabb épület jöjjön létre. Az energetikai és költségszámítások közben bemutatjuk, hogy adott energetikai szint elérése milyen építési költségekkel, későbbiekben mekkora fenntartási költséggel jár. Te döntöd el, hogy végül milyen energiahatékonyságú lesz az otthonod. Ami biztos, hogy vázlattervezési fázistól kezdve számok alapján dönthetsz.

 

Passzívházat gazdaságosan

Az építkezés mindenképp pénzbe kerül, de nem mindegy, hogy amikor beköltözöl, akkor mit érzel. Tudod mi a különbség aközött, hogy „Hát jobb minta az albérlet...”, vagy „Ez igen, ezt szerettük volna, senkivel sem cserélnék!” Remélem, hamarosan átélheted! Szóval tudjuk, hogyan lehet jó házat építeni úgy, hogy az megfizethető legyen. Éppen ezért passzívházat is tudunk tervezni költséghatékony megoldásokkal!

 

PHPP számítás

Megtaláltuk a házépítés ”Szent Grálját”. Ez a PHPP számítás! Természetesen nem feltaláltuk, mi csak használjuk a passzívházépítés elengedhetetlen eszközét, azt a  méretező programot, amivel a legtöbbet ki tudjuk hozni egy családi ház tervéből.

 

Passzívház tanúsíttatása akkreditált németországi intézettel

 

 

Hogyan lesz e-naplód

A Lechner Tudásközpont nonprofit kft, (LTK) üzemeltet egy e-napló alkalmazást, amit mindenki a saját ügyfélkapuján keresztül tud elérni. Ebben az e-napló alkalmazásban hozok létre meghatalmazásod alapján egy E-naplók összegyűjtésére alkalmas  mappát, melybe belekerülhet a főnapló, melyet a generálkivitelező cégnek hozunk létre, majd ez alá az esetleges alvállalkozók, pl villanyszerelő, épületgépész, stb. Az e-naplókat meg tudod nézni, ha a naplóba meghívlak az azonosító számod (napló ügyfél jel, NÜJ szám) segítségével.

 

Honann tudhatom meg a saját nüj számomat?

Be kell lépni az e-napló alkalamzásba az ügyfélkapun keresztül, és a jobb felső sarokban található a saját azonosító –NÜJ- számod. Ez nem belépési kód, ez csak egy azomnosító, nyugodtan kiadható. Ha elküldöd, ezzel tudlak a naplóba meghívni!