Családi ház tervezés, építés elfoglalt embereknek

Családi ház tervezés és biztonságos kivitelezés azoknak, akik szeretnének, de nem tudnak a kőműves sarkában állni!

PASSZÍVHÁZ

Tapasztalat a kételyek helyett-2014

Három év nem sok egy ember életében, egy szakmai pályafutás során sem nagy idő ez. Mégis úgy érzem, hogy az elmúlt három év döntő volt a kivitelezői és tervezői életemben.

Darmstadti előminősitett passzivházunk, Székesfehérváron

24 órán belül megkeresem!

Három évvel ezelőtt ismerkedtem meg a passzívházépités alapvető tudnivalóival, és levizsgáztam az elméleti tudásból. Ekkor már nem kételkedtem, de messze nem tudtam azt, amit azóta megtapasztaltam. Két épület légtömörségét megmértük saját kivitelezésünk után, az egyiket mi terveztük. Több családi házat megterveztünk, melyek az engedélyezési eljárásban vannak már. Ezek közül nem egy azzal az igényel indult, hogy legyenek energiatakarékosak, és legyenek minél jobbak. De a passzívház nem volt cél. Mert az drága… Közben kiderült, hogy az alapelvek betartásával, és jó építtetői együttműködéssel a passzívház szint közelébe értünk!

Az A+ volt a cél, és végül passzívház lett belőle! Szentendre

Ekkor bizonyosodtam meg arról, hogy a passzívháztervezés nem csak egyes kritériumok teljesítésére törekvő száraz mérnöki ügyködés.

Mert a passzívház építés egy olyan

 gondolkodás és finomhangolás,

aminek a végeredménye egy soha nem látott  épület.

Például mikor megmértük saját tervezésű épületünk légtömörséget, akkor tapasztalhattuk, hogy a légzáró rétegeket sikeresen ragasztottuk össze, az ablakok is légtömören lettek beépítve. Nem tapasztaltunk szivárgást. A homlokzati falakba szerelt elektromos dobozok viszont szeleltek. Nem annyira, mint egy átlag épületben, de annyira viszont igen, hogy a légtömörség-mérés nem sikerült volna.

 

A szerelvénydobozok cseréje és újragipszelése meghozta a várt eredményt, és elértük a szükséges 0,6-os Blower Door légcsere értéket.Ez nem kerül milliókba, de százezrekbe sem!

A legtöbb passzivház kritérium sokkal inkább előrelátást és tervezést igényel, semmint pénzt.

Az is meglepő  volt, hogy az ablakok méretét, osztásrendjét pontosan meghatározva, már a tervezéskor lehetett optimalizálni az épület napenergiával való fűtését. Ugyanakkor megdöbbentő tapasztalat volt, hogy a nyílászárókat szállító cég a beépítés előtt két héttel jelezte, hogy a korábban betervezett üveget nem tudja szállítani. Az alternatív üveget azonnal leellenőriztük, és sajnos látható volt, hogy azzal bizony nem lesz meg a szükséges napenergia hasznosítás. Kértünk egy másik javaslatot az üvegezésre, és szerencsére az már rendben volt az energetika.

 

A+ helyett végül darmstadti előminősitésre vár , Agárd

Nem vagyok üveges, sem asztalos, de gépész sem, mégis oda kell figyeljek az épület ezen akár elhanyagolható részleteire is. Ez is egy nagy tapasztalat volt.

A tervezés

nem ér véget az utolsó ceruzavonással,

és a kivitelezés sem

az alapásással kezdődik.

Miért írom ezeket le? Csupán azért, mert sokak előtt ismert az a gondolat, hogy egy ember akkor lesz férfi, és igazán családfő, ha a felépített egy házat . Tegye meg! Nem akarom ezt elvenni tőled! De akkor vegyél igénybe olyan szaktudást, és építsd fel az otthonodat úgy, hogy tényleg büszke lehetsz rá!

 

Érdeklődnék, egyelőre minden kötelezettség nélkül!

 

 

A garantáltan penészmentes és komfortos, energiatakarékos épitéshez itt több mint 20 év kivitelezői és tervezői gyakorlat áll rendelkezésre, továbbá egy darmstadi passzivháztervezői vizsga, és már három év éles gyakorlat a passzivház kivitelezésben. Ez áll rendelkezésre akkor, amikor elkezdesz velem az OTTHONOD megvalósitásán dolgozni.

A passzívházról őszintén - én is kételkedtem még 2011-ben

 

 

(Merthogy korábban én is kételkedtem! Vállalom! De ennek már három 5  éve. Mivel mindenkinek időbe telik ezeket a dolgokat megemészteni, korábbi gondolataimat is vállalom!)

A passzívház egy igen divatos téma manapság. Kételyeim abból eredtek, hogy az egész rendszert nem láttam egyben, és így nyilván nem is értettem a passzívház gondolat lényegét.

Miután az ötödik előadást is meghallgattam a passzívház tervező kurzuson, elmondhatom, hogy kezd világosodni a kép.

Mint gyakorló építész és kivitelező rá kellett jönnöm, hogy  passzívház gondolat nem egy önálló, teljesen új és idegen valami.

A passzívház gondolat a szakma jó elméleti gyakorlati alapjain nyugvó , németes alapossággal rendszerezett gondolatmenet és elvrendszer. A passzívház gondolat azonban nem áll meg az elméletnél, hanem részletekbe menően útmutatást ad a gyakorlati megvalósításhoz is.

"Nem  kell fűteni, és nem is lehet. " Ez az első tévhit.

Amikor arról olvasunk, hallunk, hogy a passzívházban nincs fűtés, és hogy nem otthonos lélegeztetőgépek, ahol ablakot sem lehet nyitni, akkor joggal elborzadunk. Ha belemegyünk ezekbe  a kommunikációkba, akkor sztereotípiákról beszélgetünk, többnyire nem hozzáértő emberekkel. Én ezt elkerülném.

Néhány napos képzés után én is inkább az élményeimet osztanám meg, mintsem állást foglalnék.

A passzívház gondolat szerves folytatása az építészeti hagyománynak. Ahogy a középkor századai a statikai kihívásoktól voltak hangosak-időnként rombadőlt egy-egy csúcsív, majd a reneszánsz ás s további korok hozták meg azokat a csodákat, amiket a mai kor utazói is gyönyörködve néznek. Ahogy például Amerika felfedezése előtt Firenze meg akarta mutatni a korabeli Európának a hatalmát, és megépítették Duomo-t.

A képen egy Temporis kandallóbetét látható, mely passzívházban is működőképes. 

Az 1973-as olajválság óta új kihívással néz szembe az emberiség. Mert a mai kor kihívása már nem csak statikai vagy esztétikai jellegű.

A XX. század végétől az energiahiánnyal kell szembenézni. Ami persze viszonylagos, gondoljunk csak arra, hogy nem is olyan régen, a 60-as évek közepén nem volt villany a magyar falvak zömében, még szenet sem vittek oda, és mégis működött minden! Az a vizikerék, ami akkor elmaradott volt, ma a szélkerékkel együtt újra kívánatos fejlesztési irányzat lett. El kell fogadni, hogy  a ma embere, a megszokott civilizációjából nem szívesen enged. Ez pedig energiát igényel.

 Azért tettem ide azt a grafikont, mert van aki azt mondja, hogy nem fog megtérülni a szigetelésre költött pénz. Az olajáremelkedést nézve, nincsenek kétségeim!

"A passzív családi ház nem fogyaszt energiát." De, fogyaszt, csak nagyon keveset!

Mivel az energiafelhasználásból arányaiban döntő hányadot képvisel a fűtésre fordított energia, érdemes ezzel foglalkozni, gondolta Wolfgang Feist mérnök Darmstadtban, több mint 20 évvel ezelőtt, az 1980-as években. Nem tett mást, mint amit addig is tudott az építészetről, egy nagyon alapos rendszerezésnek vetette alá, mégpedig az energiafelhasználás szempontjából. A fűtési energiaigényt 15kWh/m2-ben maximalizálta.Ez az egyik fontos passzívház sarokszám.

A képen a passzívház méretező program (PHPP) legfontosabb oldala. Látszik a követelményérték, és az is, hogy  a vizsgált épület megfelelt.


"Nem lehet ablakot nyitni,szellőztetni." De ,lehet!

Feist úr természetesen nem feledkezett el az emberi igényekről sem, mint a friss levegő utánpótlása, vagy a természetes napfény. Nagyon alaposan és részletesen kidolgozta az energiahatékony épületek tervezési, kivitelezési előírásait és fogásait.

 

"A passzívház egy ronda doboz" -Nem igaz, hogy elsikkad az építészeti minőség!

Ma már nagyon szép példák vannak jól megtervezett, építészetileg is sikerült passzívházakra. Szempont az energetika, de lehet szép passzívházat tervezni. Álljon itt néhány példa:

Három fő területre kell Wolfgang Feistl szerint koncentrálni :

  1. Az épületből ne szökjön el a meleg, mert az az energia  a legolcsóbb,amit nem használunk el.
  2. Azt az energiát, amit mégis pótolni kell, a leghatékonyabban tegyük.
  3. Nyerjünk vissza olyan energiát, amire eddig nem fordítottunk kellő figyelmet, például a szellőzéskor ne a meleg levegőt engedjük a szabadba. Használjuk fel nagyon hatékonyan a napsütést.

 


A legnagyobb kételyt okozó tévhiedelmeim is eloszlottak a passzívházzal kapcsolatban:

Így már tudom, hogy nyithatóak az ablakok, és szellőztetni is lehet, kérdés, hogy ha frisslevegő van télen-nyáron, akkor minek nyitnám sarkig az ablakot? Legfeljebb nyáréjszakán, a kánikulában felfrissülni.


Lehet fűteni a passzívházban, akár gázkazánnal is, de töredékét szükséges annak, amit egy jól megépített hagyományos épületben.

Ami szintén megdőlt tétel, hogy a rezsiköltség gyakorlatilag nulla- na ez biztosan nem igaz! Ez egy olyan tévhit, ami tényleg megkérdőjelezi az egész passzívház gondolat valódiságát. Mert rezsiköltsége van a passzívháznak, de töredéke a megszokottnak. Kár ezt forintosítani, határozzuk meg inkább úgy, egy 100 m2-es passzívházba egy 2,2Kw-os hőtermelő is elég. Ez kevesebb , mint az egy tizede annak, ami beépítésre kerül egy hasonló, hagyományos épületbe.

Megdőlt az a tétel is, hogy a passzívház tele van bonyolult és drága gépészettel. Ezzel szemben egyetlen komoly, és drágának tűnő berendezés kerül minden passzívházba, ez pedig a hővisszanyerős szellőztető berendezés.  Ha figyelembe vesszük, hogy ez a szellőztetőgép mennyi energiát takarít meg nekünk az évek folyamán, úgy, hogy folyamatosan friss levegőt biztosít nekünk, már nem is tűnik drágának.

Feltett szándékom, hogy amit csak lehet, megtudok a passzív házakról, a passzívház tervezésről, mert a fejlődés útja az, hogy egyre kevesebb energiát szabad elvesztegetnünk, amit pedig használunk, azzal nagyon takarékosan kell bánni. Mindezt azért, mert ha valaki manapság építkezésre szánja el magát, egyre inkább ilyen gazdasági megfontolások is vezérelni fogják!

Építsünk passzívházat!

A fentiekből kiderül, hogy a passzívházépítés eddig számomra is ismeretlen volt. Ezért végeztem el a passzívháztervező képzést, ahol a darmstadti tapasztalatokkal felvértezett kollégáktól tanulhattam meg a passzívház tervezés fortélyait.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Önek már épülő és elkészült, átadás előtti  passzivházakat tudunk mutatni.

Egy tájékoztatást szeretnék kérni!

Önnek ez egy kihagyhatatlan lehetőség, melynek részleteiért keressen közvetlenül!

Akár A++ házat is építhet velem! A megismert tudást egy A++ épületnél is tudjuk hasznoszitani!