Családi ház tervezés, építés elfoglalt embereknek

Családi ház tervezés és biztonságos kivitelezés azoknak, akik szeretnének, de nem tudnak a kőműves sarkában állni!

Öt szigetelési hiba

Az 5 legnagyobb hiba, amit homlokzatszigeteléskor el lehet követni.

 

És mások el is követik, de Ön már biztosan nem  fogja a szigetelést elrontani!

 

1. A problémafeltárás pontatlan

Kézenfekvőnek tűnő dolog, de a gyakorlat mégis azt mutatja, nem is olyan egyszerű megtalálni a hiba valódi okát.

Így fordulhat elő például az, hogy a tetőt hőszigetelik le,(azt is rosszul!) a meleg pedig a padlásra szökik fel továbbra is.

A mennyezetet, szaknéven födémet kellett volna szigetelni. Nem tudják felfűteni a házat, ezért a gázkazánt nagyobbra vagy vegyestüzelésűre cserélik, a házat lehőszigetelik, pedig a fűtésszabályozást kellett volna korszerűsíteni. Temérdek hibaforrás lehet, és korántsem biztos hogy hőszigetelni kell az épületet!

Ez a kép azért került ide, mert már majdnem lehőszigeteltették a ház homlokzatát, ami ebben az esetben nem oldotta volna meg a problémát!

Csak a hiba pontos okának ismeretében lehet biztos abban, hogy jó megoldás születik majd.

 

2 . A hőtechnikai méretezés elmarad, vagy pontatlan..úgyis eladásra lesz!

 Ez nem vicc, ott az eladó tábla a kerítésen!

A legtöbb esetben a hőszigetelést nem méretezik, hanem az éppen általánosan alkalmazott vastagságú lapot felragasztva várják az eredményt.Az első épületre 1993-ban 3 centiméter vastag hőszigetelést ragasztottunk, az északi és a keleti homlokzatokra. A tulajdonos maga vásárolta az anyagot, és még én sem voltam a témában gyakorlott, így nem tudtam rábeszélni a szigetelés megtervezésére. Ma már nagyon szégyellem ezt, pedig a ház szép lett!

A képen az előbbi családi ház sárga színnel keretezett részlete látható, amint a

  • sarki betonfelületet (1)elégtelenül hőszigetelik.
  • Van, ahol nem is kerül hőszigetelés (2) a betonfelületekre, mert már a bádogos megelőzte a hőszigetelő munkásokat!

Nem elég egy-egy falfelületet és falvastagságot figyelembe véve kiszámítani a szükséges, a szabványnak épp hogy megfelelő hőszigetelő lap vastagságot, hanem a családi ház vagy épület egészét figyelembe véve kell leméretezni a hőszigetelést!

 

 

 

 

Például ha az ablakok nem szorulnak cserére, de nem a legmodernebbek, akkor a többlet szigetelőanyag vastagsággal ellensúlyozhatjuk azt, hogy az ablakok nem kerülnek cserére. Ugyanígy egy rossz tájolású családi ház esetében a vastagabb homlokzati hőszigeteléssel ellensúlyozhatjuk a hiányzó napsugarakat.

 

3. A hőszigetelendő felület pontos meghatározása elmarad

Számos esetben nem veszik számításba azt, hogy nem csak a látható felületeket kell hőszigetelni.

Egy betonlábazat földben levő része ugyanolyan hőszigetelést igényelne, mint egy falszerkezet, ha nem vastagabbat.

Egy oromzati falnak nem csak a függőleges felületét kell szigetelni, hanem a tetősík alatti felületet is, mert a tetősik felé elszökik a meleg. Ezt akkor is meg kell oldani, ha a tetőcserepek visszabontása szükséges hozzá!

Ugyanis  a hőszigetelés után egy megmaradó hőhíd sokkal biztosabban és rondábban fog penészedni, mint korábban.

Meg kell határozni, hogy mely felületek szigetelésével érek el nagyobb hatást! Lehet, egy szakszerű padlásszigetelés sokkal hamarabb megtérül, mint egy homlokzatszigetelés. Ha pedig a homlokzatot szigeteljük, ki kell számolni, az alkalmazott szigetelés elégséges-e a biztos megtérüléshez? Lehet, pár centiméter többlet szigetelés fogja garantálni az elvégzett munka gazdaságosságát!

 

4. Dübelezési hiba, matraceffektus

 

Az elkészült homlokzatfelület szépséget egyenesen agyonvágja az, amikor a polisztirol lapokat meg lehet számolni,  mindegyik kirajzolódik. Ezt nevezzük matraceffektusnak. Ez a jelenség gyenge minőségű lapok alkalmazása esetén gyakran előfordul, különösen, ha a lapok 10 cm vagy annál vastagabbak. 

Vigyázat, ez a hiba csak bizonyos szögből beeső napsütésnél látszik! Mikor az állvány az épület előtt áll, lehet, hogy észre sem lehet venni!

 

Tetézi a dolgot, ha gyenge minőségű, újrahasznosított műanyagból készülő dübeleket használnak , vagy be sem dübelezik a felületet.

Ami eleinte esztétikai hiba, az később jóvátehetelen károsodások kiindulópontja lesz. 

 

5. Anyagfelhasználás során hozott rossz döntések

Készithetünk bármilyen szigetelést, ha a hőszigetelő  alapanyag hővezetési jellemzői nem érik el a megadott gyári értékeket, becsapjuk magunkat!

Lehet, hogy meg lesz a szigetelés vastagsága, de akár 30%-kal kevesebbet fog érni hőtechnikailag a szigetelés, ugyanis ennyivel gyengébb anyag lett beépítve!

A gyenge minőségű anyaggal esztétikai, alaktartási problémák lehetnek, amikor is  a táblák találkozásánál olyan repedések alakulnak ki, amik először nem is látszanak, de végül homlokzati szigetelés tönkremeneteléhez vezetnek. Nem vitás, csak  a kipróbált, háttérrel rendelkező gyártók anyagaitól várhatjuk el biztonsággal a megígért tartósságot.

 

+még 1, a ráadás:

 

Az anyagok, anyagrendszerek kiválasztása alapvető kérdés. Ma is lehet olvasni olyan hirdetést, hogy „homlokzati szigetelő rendszer vödrös vakolattal”. De hogy a vödörben mi van?? Ez abból az időből van, amikor a papírzsákos vakolatot kezdte felváltani a vödörben kiszolgált műgyantás vagy egyéb , nem szilikát alapú vakolatrendszer. El kell mondani, a papírzsákos anyaggal is lehetett dolgozni, nagyobb szaktudást és gyakorlatot igényelt. Ma már minden színvakolatot vödörben árusítanak.

Azt sokan tudják, így Ön is,hogy az árversenyben sok vakolatgyártó az alkotórészeket a minimumra szorítja, és ezzel éri el a „kedvező árat”. 

Ha az olcsóság a cél, fogunk olcsó terméket találni, de biztosak lehetünk benne, hogy az nem lesz olyan tartós, mint kellene. A napsütés, a szál, a csapadék egyre támadja a szép új homlokzatot, és csak a legkíválóbb anyagok fognak szépen mutatni 5 vagy 10 év múlva is.

A ragasztó, a színvakolat vagy akár az üvegszövet tartóssága is gyártónként változó.

 

A döntés az Ön kezében van!

A leírtak alapján hogyan kezd hozzá fűtésszámlája csökkentéséhez? Szándékosan nem artam eddig semmit a munka végeredményről. Ugyanis rengeteg tényező befolyásolja azt, végül mennyit csökken a fűtésköltsége, mennyivel lesz komfortosabba háza. 

Az igazi szakember az, aki a sok változó mellett a végeredményt is garantálni tudja! A tényleges pénzügyi megtakarítást!

Ön mit tenne azért, hogy háza biztosan jól legyen leszigetelve, és legalább a felére csökkenjen a fűtésköltsége?