Családi ház tervezés, építés elfoglalt embereknek

Családi ház tervezés és biztonságos kivitelezés azoknak, akik szeretnének, de nem tudnak a kőműves sarkában állni!

Hóesés júliusban?

 

Hóesés júliusban?

Ez eddig elképzelhető volt nálunk is, bármelyik építkezésünkön. Ez nem vicc, és nem is volt ritka. Hogy hogyan jutottunk el oda, hogy már teríti be fehér lepel az építkezéseinket, máris elmondom.
Megoszlanak a vélemények, hogy most válság, recesszió, átrendeződés vagy mi zajlik a világgazdaságban.Azt már tudjuk, hogy begyűrűzött hozzánk is, mint minden, amire azt mondták, hogy minket nem fog érinteni.


Vállalkozó barátaimmal tanakodtunk akkor, mikor a politikusaink még a rózsaszín képet festették úgy 2008 körül, hogyan reagáljunk a veszélyesnek tűnő folyamatokra. Egyetértettünk abban, hogy fel kell készülni a válság utáni rohamra, amikor a minőségi ügyfelek az elhalasztott beruházásaikat elindítják.


Az én vízióm az volt, hogy továbbra is fognak építkezni az emberek, de sokkal igényesebben és magasabb követelményeket támasztva.

Ezért minden lehetséges technológiai és műszaki fejlesztés lehetőségét megvizsgáltam. Ugyanis a piacon azt tapasztaltam, hogy mindenki leépít, kapacitást csökkent, de nekem mégis minőségibb szolgáltatást kell nyújtanom.
Elvégeztem egy passzívház-tervezői tanfolyamot is, pontosan azért, mert az energetikai igényesség is egyre fontosabb ügyfeleinknek.
Összegezve korábbi tapasztalataimat, és látva a passzívházépítés szakmai fogásait, nem volt kérdés, hogy egy újabb szintet meg kell lépni. Ahogy korábban a téglatechnológiánkat újítottuk meg a ragasztott tégla bevezetésével, aminek az építése során a habarcshézagból adódó fugák gyakorlatilag eltűntek, most a hőszigetelést kellett sorra venni.

A vastag szigetelések alkalmazása során még nagyobb a jelentősége annak, hogy ne maradjanak hőhidak a szerkezetben.

A hőhidak viszonylagosak. Tehát minél jobb egy szerkezet hőszigetelése, egy kis hőhíd annál nagyobb bajt okozhat. Ha más nem, egy esztétikai hibát okozó elszíneződés lehet a következmény a homlokzaton a hőhídasságnak. Így került sor arra, hogy egy Faddi F44 polisztirolvágó berendezést vettünk. Ezzel a passzívházépítésnél általános 20-25-vm vastag lapokat is gond nélkül vágjuk, mindig megfelelő szögben, méretpontosan. Kis gyakorlattal a segédmunkások milliméter pontos lapokat vágnak a mesterek keze alá. Mindezt úgy, hogy nem kell méricskélniük, mert a vágógép olyan segédskálával rendelkezik, hogy egyből, újabb mérés nélkül lehet vele vágni.
Az idei év során egyetlen műszaki ellenőri kifogást sem kaptunk a pontatlanul szabott lapok miatt. Az csak hab a tortán, hogy hulladék sem keletkezik annyi, mert minden elemet elsőre ki lehet vágni. A készülékhez megvettem az úgynevezett 3D adaptert is, amivel például a csüngő szarufákat lehet szépen körbeszabni.
Az építkezés környezete pedig össze sem hasonlítható a korábbi állapotokkal, ugyanis nem teríti be a júniusi hóesés a harmadik szomszédot is.


Mikor a szomszédok sorra érdeklődtek a szépen kivitelezett szigetelés iránt, akkor visszaigazolva láttam döntésem helyességét, hogy nem az árak pincébe süllyesztése a jó irány, hanem a minőségi munka feltételeinek megteremtése.

Azok az építtetők, akik azt gondolják, hogy jó nekik a megszokott színvonal, és a mesterek megoldják, ahogy tudják, továbbra is választhatják a hagyományos megoldásokat. Azonban akik azt szeretnék, hogy a nem olcsó anyagokból a maximumot kihozzák, már választhatnak. Miért javaslom, hogy vállalkozótársaim megvegyék ezt a készüléket? Mert akkor egyre inkább nyilvánvaló lesz a különbség az iparosok és kontárok között!

vissza