Családi ház tervezés, építés elfoglalt embereknek

Családi ház tervezés és biztonságos kivitelezés azoknak, akik szeretnének, de nem tudnak a kőműves sarkában állni!

FŰTÉSSZÁMLA-FELEZÉS

Fűtésszámla-felezés.

 

Ebbe  a két szóba szerettem volna belesűríteni a dolog lényegét!

 

Elege van a fűtésszámlájából?

 

Többet fizet, mint szeretne? Esetleg csak a  fűtésszámlától lesz melege, és mégis didereg? Úgy érzi, hogy megtakarítani szeretne, és a dolog azzal kezdődik, hogy egyből hatalmas kiadásokba akarják rángatni? Kiadásokba kellene vernie magát, aminek a távoli jövőben látja hasznát?

 

Szeretném tudni, nekem megéri-e szigetelni a házam?

 

Hol kazánt, hol hőszigetelő anyagot, hol pedig csodálatos ablakot akarnak eladni Önnek, és nem tudja , tényleg megéri-e?

 

Nem csodaszerekről és szemfényvesztésről szeretnék értekezni. Építész vagyok, és tudom hogy  a probléma összetett. Azt pedig, hogy összezavarodik, teljesen megértem.

 Ha Ön szeret először megfontoltan gondolkozni, elemezni, akkor ez az írás  Önnek szól! Az a szilárd meggyőződésem, hogy elsőször fel kell tárni a problémát, és ki kell deríteni, mi az igazi probléma.

 Azért, hogy a dolog kézzelfogható és érthető legyen, egy tavaly téli történetet írok le, amiből képet lehet kapni arról, hogy miről is beszélek.

Megismerkedtem egy kedves házaspárral, akikkel nagyon hamar összebarátkoztunk. Rövid idő múltán megismertük egymás szakterületét is. Ők cégek képzésével, fejlesztésével foglalkoztak, igen magas szinten.

Azt, hogy én építész vagyok, és a

fűtésszámlafelezés

a szakterületem, elkerekedő szemmel hallották.

 

Nálam is lehetséges a fűtésszámlát elfelezni?

 

A történetük az volt, hogy építettek 5 éve egy szép házat, amiben egyszerűen nem érezték jól magukat.

Temérdek gázt elhasználva is hűvös volt az épület, a padlófűtés ellenére.

A ház építésében maguk is részt vettek, a kőműves édesapa naponta ellenőrizte  a munkálatokat. Eldöntötték, valamit tenni kell.

A padlást lehőszigetelték. A hideg pedig maradt, ugyanis mint később kiderült, a hőszigetelőanyagot nagyon alaposan bedolgozták, de rossz helyre tették.


Csökkent a hidegérzet, de nem volt átütő a siker. Azon gondolkoztak,hogy  a szép új házat le kellene kívülről is hőszigetelni, és az ablakokat is ki kellene cserélni. Valójában azonban nagyon elkeseredettek voltak….

Már a családi ház eladása is megfordult a fejükben.

Felkértek, vizsgáljam meg a helyzetet.

 Nézzük akkor Zsófia és Edward esetét!

 

Az esettanulmány, részletesen:

 Meggyőződtem róla, valóban hűvös a lakásuk, és az is kiderült, hogy nincsenek extra igényeik. Van olyan ismerősöm, aki a kályha mellet is fázik. Itt azonban a húsz fokos lakáshőmérséklet mellett sem volt igazán kellemes hosszasabban üldögélni.

 

Ön is fázik, és sokat fizet? Itt a megoldás!

Mivel otthon is dolgoznak,  a háziasszonynak íróasztalnál pedig kifejezetten kellemetlen volt a klíma. Még egyszer mondom, nem extra igényeket támasztottak. Mikor kiderült számomra, hogy a holland házigazda  szülőföldjén a 18 fokos hőmérséklet teljesen elfogadott, és ők is jól érezték magukat abban, biztosan tudtam, hogy a probléma valós, és meg kell oldani.

Az  én problémám is vizsgálják meg!

 A helyszínt megvizsgálva kiderült, hogy az ablakok a mai trendnek megfelelő műanyag szerkezetek, noha nem a legjobb hőszigetelési értékkel bírnak, és az üveg sem a legkorszerűbb. Az ablakoknál mégsem tudtunk jelentős hőmérsékletkülönbséget mérni! A falak Porotherm falazóblokkból épültek, normál habarccsal, mert azt olcsóbbnak gondolták. A falakon az  épp elégséges hőszigteléssel, amely a szabványt kielégítette. A falakon sem mértünk olyan hőmérsékletet, ami megmagyarázta volna a problémát. Nem volt kiugróan hideg a fal.

 Ugye Ön is nagyon kíváncsi már, mi vezetett oda, hogy az új házat ilyen tüzetes vizsgálatnak vetették alá a tulajdonosok?

Nagyon nehéz út odáig eljutni egy családi ház tulajdonosnak, hogy amit építgetett, tervezgetett, végül nem vált be!

 A hiba végül meglett! A padláson hasított belém a felismerés, hogy a szarufákra felszerelt hőszigetelés megengedi, hogy  a teljes padlástér felmelegedjen, oly módon, hogy  lassan felmelegedő, majd gyorsan lehűlő vasbeton mennyezeten szökik e a hő.

 A szükséges mennyiségű hőszigetelés be volt építve! Viszont rossz helyre!

Mindez az építőiparban dolgozó édesapa felügyelete mellett történt! Ugye megdöbbentő történet? Ezzel nem értünk a végére, ugyanis lementünk a pincébe, mert valami azt súgta, nem találtunk meg mindent. A pincében következett a döbbenet.

Az épületben több kör padlófűtés volt egy osztóra, minden külön szabályozhatóság nélkül rákötve!

Ez azt jelentette, hogy az épületben felszerelt egyetlen hőmérsékletérzékelő elindította fűtést, és az az egész házat egyformán látta el meleg fűtővízzel, függetlenül attól, hogy az egyik szobába besüt a nap, az északi fekvésűbe pedig sohasem. Így persze esély sem volt az egyenletes, állandó és kellemes hőmérsékletre.

Mindezt tetézte, hogy egy   túlzottan nagy teljesítményű kazánt építettek be.

A következmény az lett, hogy az épületet nagy energiaráfordítással, és egyenetlenül fűtötte fel a kazán. Ezt tovább rontotta, hogy a megtermelt meleg gyorsan elillant  a padlásra. A hűvös szoba klímáját tovább rontotta a hűvös vasbeton födém.

 

A problémákkal szembenézve hamar felállítottuk a diagnózist.

Az ablakokat nem érdemes kicserélni, mert bőven jók még, hiába nem a legkorszerűbbek

 A szépen bevakolt házat nem kell újra hőszigetelni, mert az elérhető nyereség messze elmarad a költségek nagyságrendje mögött

A mennyezetet a padlás felől mindenképpen le kell hőszigetelni. Egy egyszerű párazáró fólia beépítésével és egy méretezett hőszigetelő-réteggel a probléma javát meg lehetett oldani.

A fűtést szabályozását  a kazán vezérlésének kiegészítésével sikerült megoldani. A régi kazánt megtartottuk, egy puffertartály beépítésével ellensúlyoztuk a nagy teljesítményt. 

Sokan tömítenek, szigetelnek, burkolnak, kazánt cserélnek. A végeredmény pedig kétséges.

 Azt kell eldönteni, mi az igazi cél. Ha csak egy szigetelést szeretne, vagy a kazánt kicserélni, műszakilag akár abban is tudunk segíteni.

Minek tegyünk olyat, aminek a végeredménye bizonytalan?

Az embereknek nem szigetelésre vagy új ablakra van önmagában szüksége, hanem huzatmentes, meleg lakásra. Az esztétikát nem is írom, mert azt gondolom, az ma már alapkövetelmény.

 Akkor most mégis, hogyan jön ide a fűtésszámla-felezés?

 A dolog viszonylag egyszerű! Keressük meg azokat a pontokat, hibákat az épületben, amelyek veszteséget okoznak. Ezek egyenként lehet, hogy nem okoznak nagyságrendi problémát, de egymás hatását erősítve már igen sok bajt okozhatnak.

 

Nem árulok el titkot, ha azt mondom, az általunk feltárt bajok jellemzően típushibák! Mégis, azt gondolom, minden eset egyedi, és egyedi megoldésok kellenek!

Bízna  abban az orvosban, aki mindenkinek egy C vitamint és ugyanazt az antibiotikumot adná? Akár telefonon is rendelne?

Ha Ön a személyre szabott megoldésokat többre tartja, akkor szívesen állok a rendelekzésére! 

Egy személyre szabott tanácsadást kérnék!

Mennyibe kerül mindez?

Ez a szolgáltatás nem kerül többe, mint 39.500Ft+áfa összegbe egy maximum 150 négyzetméteres családi ház esetén!

Mit kap ezért a 39.500Ft+áfa összegért?

  • Pontosan tudni fogja, mi a probléma,

  • Tudni fogja, hogyan lehet megoldani,

  • Tudni fogja,mennyibe kerül,

  • A kezében lesz egy profi kivitelező ajánlata,

  • A kezében lesz egy kötelezvény, hogy 30 napon belüli megrendelés esetén, a megadott árért a munkát elvégezzük,

  • Biztos lehet abban, hogy eléri a várt hatást a felújítással 

 

 Ha eddig elolvasta, és nem jelentkezett, akkor az Ön családi háza rendben van, és nincs rá szüksége.Tényleg csak akkor keressen, ha valódi megoldást akar!

 

 Mi az, amiért biztosan megéri ez Önnek?

  • Csak akkor, ha tudunk megoldási javaslatot adni a problémára, csak akkor kell ezt a díjat kifizetni!